Leányálom

Lánynak lenni megtanulni engedelmeskedni.

Lánynak lenni ijesztően rossz. 

Vajon hány lánynak marad meg ennyire erősen ez az Éva bűne minden baj? Meg a másodjára teremtett izé? Nekem nagyon fájt. De erről már írtam. Meg az Újszövetségben, főleg Pál leveleiben meghatározott szerepekről, elvárásokról. Csendben lenni, engedelmeskedni stb. 

Erről kell írnom ahhoz, hogy jobban legyek, hogy jobban lássam a mai félelmeimet, a mai tenni nem akarásomat, a mai nem vállalásaimat, a mai csendbenmaradásaimat, a mai ajkamba harapásban csendbenlevéseimet, a mai nemreális félelmeimet az önállóságtól.

Az engedelmesség - az utólag a legnagyobb szívás.

Van valami fura mintázata az utóbbi időben a cikkeknek, amik szembe jönnek. Amikor hívő szektából kiugrott nők életútját, könyvisertetőit stb.olvasom, és valamilyen módon azt viszik tovább, hogy mélyen ismerik az engedelmességet. 

Legutóbb egy nő arról írt, hogy ő BDSM modell lett, bondage fotókat és videókat csinálnak a párjával, szépen keres vele. Mivel ő egy olyan szektából szabadult 20 évesen, ahol semmilyen formális oktatást nem kaptak a lányok, mondván úgyis végítélet jön nemsokára, minek taníttatni a lányokat, (akkor a fiúkat miért igen?!? kérdezném a szektavezért, de már meghalt) lehetőségei is szűkösek voltak, meg ehhez van nagy vonzalma. 

Ez jó, szerintem terapikus is lehet, ha nem hagyja magát újból bántalmazni. 

Őt amúgy nem érte szexuális abúzus a szektában, ami szuper, de olvasásélmények alátámasztják, amit átéltem, hogy ettől még súlyosan károsít a kérdés nélküli engedelmességre való nevelés, utalás, elvárás.

A gyülekezetben, ahol felnőttem, szó nem volt szexuális abúzusról, a lelkészeket ilyen téren makulátlannak látom, ettől függetlenül a nők alá voltak rendelve a férfiaknak, pont.

És sok biblikus hasonlat van arról, hogy az egyház követi Jézust, miként a menyasszony a vőlegényt, nem másolgatok ide prédikációkat, a gyülekezet mint menyasszony várja a menyegzőt (Jézus második eljövetele).

Erről a várakozásról szól a hit. Várjuk az egyesülést. És közben igyekszünk a szentségre, jaj és akkor jön hogy a női tisztaság és a szűz tisztaság és a többi fajta női erény. 

Tehát amíg nem vagyok asszony, addig a tisztaságom megőrzése a legfontosabb, amikor már az vagyok, akkor az engedelmesség, így azt már jó idejekorán elkezdeni gyakorolni.

Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; 23mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. 24De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. 25Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, 26hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje, 27így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt, vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen.  

Most kéne írnom arról, mennyire rettenetes tévedés ez a szüzesség, pontosabban szűzhártya-imádat. 

https://www.youtube.com/watch?v=fBQnQTkhsq4

Ez a legismertebb videó, de van egy csomó másik.

De nem a szűzességelvesztés-hattyúról akarok írni, hanem az engedelmességről.

Mi a faszomnak kellett volna folyton vakon engedelmeskedni, ha amúgy Isten teljhatalmú? És miért az apa van úgy a családban mint pásztor és mint PAP? 

Csak meggugliztam az apa szerepe, Isten, család fogalmakat és az első három találat elolvasása pont azt hozta, ami az én gyerekkorom: "Az apa képviseli családjában az Isten királyi tekintélyét. Együtt munkálkodik Istennel és végrehajtja Isten akaratát. Megalapozván gyermekeiben a helyes elveket, képessé teszi őket arra, hogy tiszta és erényes jellemet fejlesszenek ki, mert ő már korábban betöltötte lelküket azzal, ami képessé teszi gyermekeit, hogy engedelmességet tanúsítsanak nemcsak a földi szülők, hanem mennyei Atyjuk iránt is." igen, ez katolikus szöveg, nyilván. Amúgy nem sokban tér el a kálvinista mondatoktól, lehet rosszabbat meg jobbat is találni.

És igen, lehet nyilván ezzel együtt szeretetben felnevelni a gyerekeket, csak ne kelljen kimondanom, hogy egyenlőség van a szülőtársak közt. Van a nagy lófaszt! Amúgy komoly hívő kereszténytől én még nem hallottam olyat, hogy szerinte egyenlőség lenne a családban, max.olyat hallottam, hogy minden szerep egyenlően fontos, amivel nincs is bajom, de folyton ott bújkál ez a hatalom-kérdés búvópatakként mindehová bekúszva.

Meg amúgy is: még ha a személyes életében törekszik is rá, hogy tisztelje a feleségét úgy, mint őt a felesége, egy olyan egyház tanításait követi, aki ezt nem gondolja. Igyekszem tisztában lenni vele, hogy nem a református egyház az oka, hogy két év pszichodráma sem elég ahhoz, hogy gyomorgörcs nélkül jusson eszembe a szó: engedelmesség, ahhoz két szülő is kellett. 

Engedelmeskedni katonáknak kell. 

Ja, jut eszembe: Krisztus katonái voltunk,  Pál, Timóteusnak írt 2.levele alapján. Igen, ez is van, hogy valahogy a legbölcsebb imákban is ott van a kérés: adj a te szolgádnak engedelmes szívet!

És akkor már itt is van: szolga. Sőt, rabszolga. Isten gyermeke. Rabszolga. Most NEM másolok ide bibliai igéket mert kezdek rosszul lenni. Sok van.

Mint ahogy a 17.századi imákat, énekeket, az ellenreformáció idején, a gályarabságok idején, kínhalálok idején írt szövegeket miért kellett átvenni, mai napig énekelgetni? 

Most már látom, a szövegek, főleg az Ószövetségi szövegek miért ilyen véresek, és persze, tanultunk róla, mennyi háború volt akkor, igen, az a rabszolgaság kora volt és a többi, de azok a mondatok ott nem voltak a helyükön értelmezve! A falhoz csapkodott csecsemők képe! Zzoltárok könyvében. Az az egyik legszebb szöveg a Bibliában, olyan háborúfétissel, hogy még. A szolgaság normalitása, a rabszolgaság képének összekötése a hittel, ezek maradandó károsodást okoztak. 

Fene ott enné meg aki kitalálta.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabadság, szerelem

Bűntudattal

Rend, jóság